Sezam - lipidowe wsparcie skóry

Sezam - lipidowe wsparcie skóry

Sezam (Sesamum indicum) jest jedną z najstarszych roślin oleistych wykorzystywanych przez człowieka. Od wieków ceniono go nie tylko w żywieniu, ale również w pielęgnacji skóry. Współczesna kosmetologia zwraca szczególną uwagę na ekstrakt z nasion sezamu, czyli Sesamum Indicum Seed Extract, ze względu na jego skład bogaty w biologicznie aktywne lipidy, antyoksydanty oraz związki wspierające funkcjonowanie bariery hydrolipidowej skóry.

Ekstrakt z nasion sezamu zawiera m.in. lignany sezamowe, takie jak sezamina i sezamolina, a także kwasy tłuszczowe, tokoferole oraz fitosterole. To właśnie te związki odpowiadają za jego właściwości ochronne, odżywcze i wspierające komfort skóry.

W Science4Beauty postrzegamy składniki roślinne jako element nowoczesnych formulacji projektowanych w oparciu o biologiczne potrzeby skóry. Nie chodzi o tworzenie kosmetyków opartych wyłącznie na trendach „naturalności”, ale o świadome wykorzystywanie składników o dobrze poznanym potencjale biologicznym.

Wsparcie bariery hydrolipidowej skóry

Jedną z najważniejszych funkcji skóry jest ochrona organizmu przed utratą wody i działaniem czynników zewnętrznych. Zaburzenie bariery hydrolipidowej może prowadzić do przesuszenia, nadreaktywności, dyskomfortu i zwiększonej podatności skóry na stres środowiskowy.

Ekstrakt z nasion sezamu jest ceniony w kosmetologii przede wszystkim za obecność lipidów i fitosteroli wspierających utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia oraz komfortu skóry. Dzięki temu składnik ten często wykorzystywany jest w formulacjach przeznaczonych dla skóry suchej, osłabionej i wymagającej regeneracji.

Działanie antyoksydacyjne

Nasiona sezamu są również źródłem naturalnych antyoksydantów. Sezamina i sezamolina wykazują właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu mogą wspierać ochronę skóry przed stresem oksydacyjnym wywoływanym m.in. przez promieniowanie UV i zanieczyszczenia środowiskowe.

W nowoczesnej pielęgnacji antyoksydanty nie są traktowane wyłącznie jako składniki „anti-aging”, ale przede wszystkim jako element wspierający biologiczną równowagę skóry i jej odporność na codzienne obciążenia środowiskowe.

Komfort i odżywienie skóry

Ekstrakt z sezamu wykorzystywany jest również ze względu na swoje właściwości emoliencyjne i wspierające komfort skóry. Formulacje zawierające składniki sezamowe mogą pomagać ograniczać uczucie suchości i wspierać bardziej miękki, elastyczny wygląd skóry.

Dlatego składnik ten często pojawia się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej oraz wymagającej odbudowy bariery ochronnej.

W nowoczesnej kosmetologii coraz większe znaczenie ma umiejętne łączenie składników o różnych mechanizmach działania. Ekstrakt z nasion sezamu został wykorzystany w formulacjach Science4Beauty jako składnik wspierający komfort skóry, jej ochronę przed stresem środowiskowym oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu odżywienia i elastyczności.

Składnik Sesamum Indicum Seed Extract można znaleźć m.in. w produktach Miorelaxant Magic™ Eye Cream oraz Miorelaxant Magic™ Rich Cream, stanowiąc element formulacji opracowanych z myślą o pielęgnacji skóry wymagającej regeneracji, wsparcia bariery hydrolipidowej i ochrony przed codziennymi czynnikami środowiskowymi.

Pathak N et al. Sesame: Bioactive compounds and health benefits. Food Reviews International. 2014. doi:10.1007/978-3-319-78030-6_59

Panpan Wei  et al. Sesame (Sesamum indicum L.): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications. Nutrients. 2022. doi: 10.3390/nu14194079